Nagyréde és a Mátra
Rólunk A pince Dűlők Borok Elérhetőség
Magyar English instagram twitter facebook

Öreghegy - Nagyréde

Egy szűk háztáji méretű (0.25 hektár) Rizlingszilváni szerkezetátalakítás és fajtaváltás után - immár Hárslevelűként folytatja Nagyréde kultikus ősi dűlőjében. A szőlőművelés itt kezdődött Nagyrédén - az Öreghegy dűlőben - később ide települt a pincesor is.

A hosszú - évszázados - tájformáló szőlőkultúra és a terület meredeksége erodálta az altalajt takaró humuszban gazdag erdőtalaj réteget, így felszínre bukkant a meszes-homokos-agyagos altalaj, amelybe némi krétakő kavics keveredett. A talajmunkák során feltártunk még néhány a területre jellemző kékagyag vízzáró réteget is.

A kitettség észak-északkeleti, ami Nagyrédén kedvező a fehér fajták esetében. Célunk a talaj és a kitettség minden előnyét kiaknázva Hárslevelű ültetvény létrehozása a régi tőkék átoltásával és sorkettőzéssel. Három klónt használtunk az ültetvényen megtalált azonosítatlan Hárslevelű őstőke mellett. K-9, P-41 és T-1007-esre esett a választásunk fajtajelleg fürtméret és betegség érzékenység alapján. A dűlő múltjához és potenciáljához méltó bort célunk szűrni erről a területről 2015-től kezdődően.

A galéria néhány képe a korábbi Rizlingszilváni ültetvényt mutatja, illetve az átalakítás több éves munkáját próbálja érzékeltetni.

Néhány másik képen pedig az ültetvény melletti, évtizedeken át "állami gondozásban" lévő egykori szőlőt mutatjuk, amelyet sikerült azóta megszerezni, letakarítani, a területet megforgatni - és 2017-ben terveink szerint ide is Hárslevelűt fogunk telepíteni. Az indulásukban és életkorukban most még különálló két ültetvényt pedig négy-öt év múlva teljesen egységesen fogjuk kezelni és reményeink szerint kiváló borokkal megmutatni ennek a dűlőnek a nagyságát.

oreghegy018
oreghegy017
oreghegy016
oreghegy015
oreghegy014
oreghegy013
oreghegy012
oreghegy011
oreghegy010
oreghegy009
oreghegy008
oreghegy007
oreghegy006
oreghegy005
oreghegy004
oreghegy003
oreghegy002
oreghegy001

Hírek, aktualitások, élmények:

H-Négyzet Pince

Horváth Dániel

Horváth Dániel
Horváth Dániel

Kövess minket a Facebookon is !