Furmint - 2017
száraz fehérbor
A Horváth család nagyrédei Sárosberek dűlőben található 1989-ben telepített furmint tőkéin termett szőlőből készült bor. A forró és csapadékos nyár hatására a érés időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben jelentkezett a fürtökben a botritisz, amelyet több hullámban eltávolítottunk még a szüret előtt. A szüret az egészséges és érett fürtök szedésével szeptember közepén indult el és vártuk a kinnmaradó fürtök további érését. Október elsején a maradék termés is a feldolgozóba került komoly válogatás és az aszúszemek eltávolítása után. A termés egészfürtös préseléssel került feldolgozásra a palackozott fajborba csak a must legtisztább része kerülhetett az első roppantásból. Erjedés felerészt rozsdamentes tartályban, felerészt másodtöltésú hordóban történt. A hordós rész átesett teljes almasavbontáson. A két tétel januári házasítása után rozsdamentes tartályban érleltük a bort. A szüret során kiválogatott aszúszemek áztatásával kinyert bort a nyár során visszaházasítottuk a fajborba, majd derítés és szűrés után 2017 szeptember első napjaiban palackba került.
Készült: 600 palack
Piacra került: 2018 február
Alk.: 12,5%
(a pincénél elérhető !)