Furmint - 2014
félszáraz fehérbor
A Horváth család nagyrédei Sárosberek dűlőben található több mint 25 éves tőkéin termett furmint szőlőből készült bor. A kiemelkedően nehéz 2014-es évjáratban a termés mennyiségét jelentősen befolyásolta a virágzás utáni lisztharmat fertőzés és a zsendülés után megindult tartósan esős időjárás. A legtöbb cukorban gazdag bogyó héja a csapadék hatására felrepedt, majd rohadásnak indult. Szerencsére az épen maradt bogyók többsége szépen aszúsodott, így az október közepén szüretelt szőlő egy szigorú (bogyónkénti !) válogatás után kiemelkedő cukorfokkal került a feldolgozóba. A lebogyózott, darált termés 1 napig héjon ázott, majd a szerény préselést követően üvegballonokban erjedt és érett 2015 januárjáig. Sajnos a nehézségek miatt a várt termés csupán 1/6-a került a pincébe.
Készült: 120 palack
On market: September 2015
Alk.: 14,5%
(stock sold out from cellar)